A születésszabályozás előnyei és hátrányai

A születésszabályozás számos módszerrel elérhető: a természetes családtervezéstől a méhen belüli eszközig, az óvszerektől, a piruláktól, a gyűrűktől és a tapaszoktól. Minden módszernek előnyei és hátrányai vannak a kényelem, a lehetséges mellékhatások és a terhesség megelőzése szempontjából.

A fogamzásgátló tabletták könnyen használhatóak és alacsony kudarcot mutatnak – körülbelül 7 százalékkal, az American College of Obstetrics and Gynecologists (ACOG) szerint. Más lehetséges előnyök közé tartoznak a könnyű, egyszerű időszakok, kevésbé pattanások, kevesebb menstruációs migrén, és csökkent a méh, a petefészek és a vastagbélrák. A leggyakoribb hátrány az irreguláris vérzés, amely rendszerint az első néhány hónapban megoldódik. A születésszabályozó tablettákat a legtöbb nő számára nagyon biztonságosnak tartják. A legnagyobb kockázat a vérrögök. Azonban ez a kockázat az ACOG szerint csak 3-6, 10 000, fogamzásgátló tablettát szedő nőt érint. A tapasz és a hüvelygyűrű ugyanúgy működik, mint a pirula, és ugyanazokkal a kockázatokkal és előnyökkel jár, de ritkábban használják – hetente a tapaszt vagy a gyűrű 3 hetente.

A Depot medroxyprogesteron-acetát (Depo-Provera) minden egyes injekcióban 3 hónapos fogamzásgátlást kínál, és legalább olyan hatékony, mint a születésszabályozó tabletták, tapaszok és gyűrűk a terhesség megelőzésére. A depot lövés gyakran okoz irreguláris vérzést az első néhány hónapban, de sok nő abbahagyja a vérzést és folyamatosan használja. A termékenység a megszüntetés után 10 hónapon belül visszatér, de legfeljebb 18 hónapig késhet. A súlygyarapodás összefüggésbe hozható az injekcióval, de a kutatási eredmények nem erősítették meg ezt a linket. Az Egyesült Államok Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hatósága 2004-ben fekete-box figyelmeztetést adott a megnövekedett csontvesztés miatt. Az ACOG azt állítja azonban, hogy a csontok az injekciók leállítása után fellépnek, és a törések száma nem növekszik.

Az etonogesztrel implantátumot (Nexplanon, Implanon) a felkar bőre alá helyezzük. Jó 3 évig, és a leghatékonyabb módja a visszafordítható fogamzásgátlásnak, amely 0,05 százalékos meghibásodási arány mellett elérhető, jelentette az ACOG. Ismét a leggyakoribb mellékhatás a szabálytalan vérzés, amely általában könnyű, de kiszámíthatatlan és általában nem javul az idő múlásával. A fogamzásgátló eszközök (IUD) 0,2-0,8 százalékos meghibásodási aránya az ACOG szerint. Két típusú IUD létezik. Az egyik tartalmaz réz (ParaGard) és 10 éves születésszabályozást biztosít. A másik kis mennyiségű hormont (Mirena, Skyla) bocsát ki, és 5 évig dolgozik. A réz IUD súlyosabb, fájdalmasabb periódusokkal járhat, míg a hormonális IUD ellenkező hatást fejt ki. Sok nőnek könnyű periódusa van, vagy egyáltalán nem.

A fennmaradó fogamzásgátló módszerek nem hormonálisak, ami bizonyos nők számára előnyös. A tubális ligálás és a vazektómia állandóak, és a betegségellenőrzés és -megelőzés központjai szerint 0,5% -nál alacsonyabb a meghibásodási arány. Mindazonáltal műtétet igényelnek. Az óvszer, a membrán, a méhnyakréteg, a szivacs és a termékenység ismerete más lehetőségek. Viszonylag magas hibaarány – jellemzően 12-24% – mondja CDC – a helytelen vagy következetlen használat miatt. De a motivált egyének számára ezek a módszerek hatékonyak lehetnek, és az óvszer a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésének előnye.

Születésszabályozó tabletták, javítások és gyűrűk

Depot Shot

Implantátum és IUD

Nem hormonális lehetőségek