Aikido vs. hapkido

Az Aikidót az 1900-as évek elején alapították Japánban, és gyökerei voltak a harcművészetek más formáiban, beleértve a jiujitsu-t is. A Hapkido-t az 1800-as évek végén Koreában fejlesztették ki, bár tartalmaz japán harcművészeti elemeket is. Bár vannak hasonlóságok, különbségek vannak az aikido és az hapkido között.

Az aikido szó három komponensre vonatkozik: ai, ki és do. Ai utal a japán kultúrára, ki a lélegzet vagy szellem, és csinál egy módszert vagy doktrína. A Nemzeti Aikido Szövetség szerint az aikido egy harci sport, amely zárakat és nyomásokat alkalmaz az ízületek ellen.

A hapkido kifejezés három komponensre is kiterjed: hap, ki és do. Hap a harmónia, aki mentális energia vagy szellem, és egy mód vagy a tanítás. A Hapkido olyan harcművészetre utal, amely a fizikai koordinációt és az elmét erősíti. A Hapkido arra koncentrál, hogy békés taktikát alkalmazzon az ellenzéki erőktől származó fizikai támadások átirányítására vagy átirányítására.

Az aikido elsősorban a tae kwon do yu elvét használja. A Hapkido mind a yu, mind a kang elveket használja. A yu elv alapja a kötés elhagyásának koncepciója és az ideális lágyság vagy rugalmasság elérése. A kang-elv a háború alatt az energia alkalmazását írja le. Lényegében az energiát egy bizonyos célra és időre kell alkalmazni, más célokra pedig nem számít. Például a standard küzdelem során számos technikát használhat az ellenfél ellen, hogy megvédje magát. A kang-elv azt követeli meg, hogy a mentális és fizikai energiát egy adott technikára összpontosítsa, amely a leghatékonyabb lesz. A mozgás minősége jobb, mint a mozgásmennyiség.

Mind az aikido, mind az hapkido jelentős fizikai állóképességet igényel, de az hapkido valamivel többet igényel. Az aikido mozgásait finomabb módon alkalmazzák, de szükségük van arra, hogy egyidejűleg szellemileg és fizikailag is összpontosítsanak az ellentétes erő ellen. A Hapkido sokféle rúgást és rúgással kapcsolatos rutint foglal magában. A Hapkido lényegesen alacsonyabb testtartást és fizikai állóképességet igényel.

Az aikido és hapkido technikák elsődleges különbsége az alkalmazás. Vizuálisan az aikido-technikák olyan szűkebb szekvenciájú mozgásokat foglalnak magukban, amelyek úgy tűnik, hogy együtt áramlanak. Például egy forgó dobás úgy néz ki, mintha erődre kényszerítenéd valakit a földre dobni. Mindazonáltal, mi jár a forgó dobás előtt először egy karot rögzít az ellenfél hátulján, hogy rögzítse a vállízületet, és megakadályozza a további mozgást. A későbbiekben erő alkalmazható, hogy az ellenfél a földre kerüljön. Gyakorlatilag ezt a technikát gyorsan végezzük, úgy tűnik, mintha egy mozdulat lenne. A Hapkido inkább az önvédelemre összpontosít, és a képzés egyes elemeiben fegyvereket használ. A Hapkido elsősorban az önvédelem körkörös elméletét használja fel arra, hogy a kívánt mozgásokba irányítson. Az önvédelem körkörös elmélete megtanítja Önt, hogy kilépjen az ártalom útjáról, elhárítsa és elhallgattatja a támadást, és megakadályozza a támadónak, hogy bántani tudjon. Ha megtámadják a fejét, balra vagy jobbra mozoghat az ütközés pillanatában, hogy elkerülje a támadót. A fegyverre való erő alkalmazása hatástalanítaná, ha fegyverrel rendelkezne, és a lábaihoz való erőszak alkalmazása megzavarhatja az egyensúlyát, és egy másik támadást kevésbé kényszerít.

Aikido

Hapkido

Tae Kwon Do

Kitartás

technikák