Albuterol csecsemőkkel

Az albuterolt csecsemőknél alkalmazzák egyes betegségekkel járó légzési nehézségek kezelésére. Bizonyos esetekben a baba légutak izmai szorulnak és görcsösek, csökkentve az oxigénhiányt. A csecsemőnek szüksége lehet a has vagy a nyak izmaira, hogy megpróbáljon több levegőt kapni, vagy zörgést vagy zörögést okozhat. Az Albuterol hörgőtágító, amely a légutak izmainak lazítására szolgál, hogy visszaállítsa a nyugodt, természetes légzést.

RSV

A légzőszervi syncytial vírus olyan fertőző betegség, amely a leggyakrabban a négy év alatti gyermekeket érinti. Az RSV-ben szenvedő csecsemőknél a csepegtető orr, köhögés és zihálás tünetei jelentkeznek. A Cleveland Klinika szerint évente több mint 80 000 gyermeket kórházba bocsátanak az RSV szövődmények miatt. Az Albuterol-t az RSV-ben szenvedő csecsemőknél fellépő akut lélegzódás kezelésére lehet felhasználni, felszabadítva a légcsatornákat a hatékony légzés helyreállítása céljából.

Asztma

Az asztma akkor fordul elő, amikor a tüdő egy külső ingerre reagál. Az asztma a stabil légzés krónikus állapota, amelyet sípoló, köhögési és légzési nehézségek támadnak. Az albuterol a csecsemők asztmás tüneteinek kezelésére használható, mint a mentési gyógyszerek típusa, vagyis a támadás alatt adják be a nyugtató légzés helyreállítását.

BPD

Az idő előtt született csecsemők szülés után kiegészítő oxigént igényelhetnek szellőztetés formájában. Mivel egy koraszülött csecsemő tüdeje nagyon törékeny szövetet tartalmaz, az elhúzódó lélegeztetőgép használata hegesedéshez és csökkent rugalmassághoz vezethet, ami a bronchopulmonáris dyplasia néven ismert. A BPD-vel szoptatott csecsemőknél nehézséget okozhat a légzés, és csökkentheti az állóképességet a tevékenységekhez. Bár a BPD-nek nincs gyógymódja, az albuterollal végzett rendszeres kezelések csökkenthetik a tüneteket, ha pihentetik a merev tüdőszövetet. A legtöbb csecsemő végül eléri a BPD-t, és kevés hosszú távú hatása van.

Adminisztráció

Az albuterolt gyakran adják be csecsemőknek porlasztók formájában. Bár az albuterol inhalálóként is beadható, ez az útvonal olyan idősebb gyermekek számára van fenntartva, akik összehangolhatják a légzésüket. Az albuterolt folyékony formában adagolják, gyakran előre mért dózisokban. Minden egyes adagot a porlasztókon lévő csészén belül helyezzük el, és a gépet elindítjuk. A gép az albuterolt egy olyan gőzbe változtatja, amelyet egy csecsemő belélegezhet. A gőzt olyan maszk segítségével adják be, amelyet a baba arcára vagy annak közelében lehet elhelyezni kezelés céljából.

Mellékhatások

Az albuterol kezelésben részesülő csecsemőknek a gyógyszerrel kapcsolatos mellékhatásai lehetnek. Az albuterol gyakori mellékhatásai közé tartoznak a fokozott pulzusszám vagy a versenyző pulzus, izzadás, finom remegés vagy idegesség, hányás, hasmenés és álmatlanság.