Anti-pattanás ételek

Az akne, ellentétben a közhiedelemmel, befolyásolható az étrenddel. A “Dermato-endokrinológia” 2009-es száma ezzel a témával foglalkozik: “A diéta és az akne közötti kapcsolat”. A tanulmány megállapítja, hogy valójában szoros kapcsolat van a kettő között. A kutatások kimutatták, hogy az A és E vitaminokban, a cinkben és az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozásnak köszönhetően javíthatja a bőrt és megakadályozhatja a pattanások megelőzését.

Klinikai vizsgálatok

Bár számos különböző tápanyag potenciálisan fontos szerepet játszhat a bőr tisztaságának előmozdításában, a 2006-os “Klinikai és kísérleti bőrgyógyászatban” publikált tanulmány megállapította, hogy az A és E vitamin a legfontosabb ilyen tápanyagok közé tartozhat. A “Cutaneous and Ocular Toxicology” című kiadványban megjelent, 2013-ban megjelent tanulmány hasonló eredményeket tartalmazott, és arra a következtetésre jutott, hogy az A és E vitaminokban, valamint az ásványi cinkben gazdag élelmiszerek hasznosak voltak az akne kezelésében.

A-vitamin

Az A-vitamin meglehetősen könnyű tápanyagot jelent, mivel jelen van mind az állati, mind a vegetáriánus ételek. Öt az A-vitamin leggazdagabb forrásai közé tartoznak az édesburgonya, a marhahús, a spenót, a sárgarépa és a sütőtök. Egy egész édes burgonya az A-vitamin napi értékének 561 százalékát tartalmazza, 3 uncia pörkölt marhahús, 444 százalék, fél csésze fagyasztott, főtt spenót, 229 százalék, fél csésze nyers sárgarépa, 184 százalék, és Egy szelet kereskedelmi forgalomban készített sütőipari pite, 249 százalék.

E-vitamin

Az E-vitamin elsősorban különböző olajokban és diófélékben található. Az E-vitamin leggazdagabb forrásainak ötike a búzacsíraolaj, a napraforgómag, a mandula, a napraforgóolaj és a sáfrányolaj. Egy evőkanál búzacsíraolaj az E-vitamin napi értékének 100% -át tartalmazza, 1 uncia száraz pörkölt napraforgómagot, 37 százalékot, 1 uncia száraz pirított mandulát, 34 százalékot, 1 evőkanál napraforgóolajat, 28 százalékot. 1 evőkanál sáfrányolaj, 25 százalék.

Bányászat cinkhez

A cink egy másik, viszonylag egyszerű pattanáscsökkentő tápanyag, amelyet számos állati eredetű élelmiszerben előfordulnak. Öt közülük a leginkább gazdag cinkforrás: az osztriga, a marhahús, a rák, a dúsított reggeli gabona és a homár. A főzött osztriga 3 uncia része a cink napi értékének 493 százalékát, 3 uncia marhahúst sült, 47 százalékot, 3 uncia Alaska King rákot, 43 százalékot, a 3/4-csésze dúsított reggelit Gabona, 25 százalék, és 3 uncia homár, 23 százalék.

Omega-3 olajok

Egy 2012-es tanulmány a “Lipids in Health and Disease” című tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a halolaj javíthatja az aknust, különösen a közepesen súlyos vagy súlyos akne esetén. Az előnyös olajokban magasan ismert halak közé tartozik a makréla, a lazac, a szardella, a pisztráng, a szardínia és a tonhal.