Ayurvédikus kezelés az adhd számára

Az Ayurveda a hagyományos indiai terápiák rendszere, amely magában foglalja a növényi és táplálékkiegészítést, a meditációt és a masszázst a fizikai és pszichológiai rendellenességek kezelésére. Bár a vényköteles gyógyszerek gyakran hatásosak, a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességben szenvedők vagy az ADHD javára az ayurvédikus gyógyszert javíthatják a viselkedési és kognitív funkciók javítása érdekében.

Elmélkedés

A meditáció hatását a figyelem javítására, a stressz csökkentésére és az ADHD-s felnőttek és serdülők kedveltségének javítására a májusi “Journal of Attention Disorders” című számában vizsgálták. A kutatók 24 felnőttet és nyolc serdülőt vettek fel egy 8 hetes meditációs programban, és figyelték a figyelmet és a kognitív gátlást figyelő feladatokra. A résztvevők nagyfokú elégedettségről számoltak be a programban, és a szorongás és depresszió javulását figyelték meg. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a meditáció javíthatja a viselkedési és kognitív diszfunkciókat felnőtteknél és ADHD-vel diagnosztizált serdülőknél.

Diétás módosítás

A februári “Mentális Retardáció és Fejlődés Fogyatékossági Kutatási Vélemények” című februári számában megjelent cikk a kiegészítő és alternatív gyógyszerek hatását vizsgálta, beleértve az ayurvédikus terápiákat az ADHD kezelésében. A szerzők áttekintették az orvosi adatbázisokat, és bizonyítékokat találtak a jóga, masszázs és homeopátia használatának támogatására az ADHD kezelésében. A tanulmány szerint a kórokozók diagnosztizálására szolgáló mesterséges élelmiszer-adalékanyagok, színek és tartósítószerek eltávolítása javasolt. A szerzők azonban arra a következtetésre jutottak, hogy szigorúbban megtervezett vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben kiértékeljék az ADHD-s alternatív terápiák hatékonyságát.

Masszázs és edzésterápia

A gyógyszeres kezelés és a viselkedésmódosítás az ADHD tüneteit kezeli, de nem gyógyítja meg a rendellenességet a “Canadian Child and Adolescent Psychiatric Review” 2003. márciusi kiadása szerint. Ebben a cikkben a kutatók feltárják a masszázs és a testgyakorlat hatékonyságát a tünetek és gyógyszeradagok csökkentésére az ADHD-s korosztályú betegek körében. A kutatók a próba alatt tartott gyógyszereket tartottak, és a résztvevőket három csoportba sorolták: masszázs, testgyakorlat vagy kontroll. A kezelés hat, 20 perces, heti hat héten át tartó kezelés volt, az előrehaladás a szülői kérdőívek és a klinikai vizsgálatok alapján történt. Az eredmények azt mutatják, hogy a masszázs és a terápiák egyformán sikeresek voltak, és szignifikánsan hatékonyabbak voltak a magatartásmódosításnál, mint a gyógyszereknél.

Gyógynövény és táplálékkiegészítők

A “Kiegészítő terápiák az orvostudományban” című augusztus 2011-es számában egy áttekintő cikk foglalkozott a gyógynövény- és táplálékkiegészítők hatásával az ADHD kezelésére. A szerzők több orvosi adatbázist kerestek, és 16 olyan vizsgálatot találtunk, amelyek megfelelnek kritériumaiknak. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a cinkben és a vasban gazdag élelmiszerek hatékonyak a rendellenesség kezelésére, míg az omega-3 zsírsavakat és az L-acetil-karnitint tartalmazó élelmiszerek véleménye nem meggyőző. Más tanulmányok szerint az ájurvédikus gyógynövények, a Pinus marinus, a Bacopa monniera és a Piper methysticum is hatásos kezelést jelentettek nyugtató hatásuk miatt.