Bölény a marhahúshoz képest

Bár az amerikaiak több csirkét fogyasztanak, az Egyesült Államokban fogyasztott hús 58 százaléka vörös hús egy közegészségügyi táplálkozásban közzétett 2011-es tanulmány szerint. Azonban, amikor az egészségről van szó, néhány marhahúst nem lehet a legjobb választás a zsírtartalmuk miatt. A bölény egy vékonyabb vörös hús, és egészségesebb alternatíva lehet, különösen a marhahús leginkább fésült darabjai számára.

Mi a bölény?

A bölény, más néven bivaly, olyan vörös húsfajta, amely ugyanazon családból származik, mint a szarvasmarha. A szarvasmarhához hasonlóan a bölényt a farmon emelték fel, és a fűben legelték. Noha növekvő népszerűsége miatt néhány bölényt a gazdaságokban emeltek fel, és gabonaszárítással rendelkeznek – ami azt jelenti, hogy a vágást megelőző néhány hónapon belül a gabonát táplálták – a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem szerint. Bár a hús íze változik attól függően, hogy a bölény eszik, kicsit olyan, mint a marhahús, de kicsit édesebb és gazdagabb. A fűszegény bölény környezetbarát, Berkeley szerint, mert segít a fű növekedésében, a talajban tárolt hulladékkal, és korlátozza az üvegházgázok képződését.

Bison a marhahúshoz képest

Táplálkozási szempontból a bölény valószínűleg jobb választás, mint a marhahús. Nem csak a bölény alacsonyabb a kalóriáknál és a zsíroknál, mint a marhahús, de hasonló a fehérje, a B-12 vitamin és a vas marhahúsához. A pirított bölény ribeye palacsinta 3,5 gramm része 177 kalóriát, 6 gramm zsírt, 2 gramm telített zsírt és 30 gramm fehérjét tartalmaz, és mind a B-12-vitamin, mind a vas esetében a napi érték több mint 15 százalékát teszi ki. Összehasonlításképpen ugyanaz a rántott marhahús ribeye palacsinta 265 kalóriát, 17 gramm zsírt, majdnem 7 gramm telített zsírt és 27 gramm fehérjét tartalmaz. A bölényhez hasonlóan a marhahús is jó forrás mind a B-12 vitamin, mind a vas számára. Ez azonban nem minden rossz hír a marhahús esetében. Míg egy bölény burger jó választás a legtöbb hamburgerhez képest, 152 kalóriával, 8 gramm zsírral, 3 gramm telített zsírral és 22 gramm fehérje 3 uncia adaggal, 93 százalékos sovány marhahús táplálékilag összehasonlítható Hamburger körülbelül ugyanannyi kalóriát, zsírt és fehérjét, mint a bölény burger.

Bölény, marhahús és egészség

A marhahús sokkal telített zsírban van, mint a bölény. A túlságosan telített zsíranyag felszívódása növelheti a vér koleszterinszintjét és a szívbetegség kockázatát. Az American Heart Association javasolja, hogy korlátozza a telített zsír bevitelét a kalóriák legfeljebb 6 százalékára, amely egy 2000 kalóriás étrenden napi 13 gramm telített zsírmennyiséget jelent. A bölény kiválasztása a marhahúsra jobb lehet a szívednek. A vörös hús azonban általánosságban az egészségügyi kockázatokhoz kötődik. Azok a személyek, akik több vörös húsot fogyasztanak, nagyobb arányban fordulnak elő szívbetegségben, cukorbetegségben és bizonyos rákos megbetegedésekben, és rövidebb élettartamuk van a 2012-es, a Belső Orvosok Levéltárában megjelent tanulmány szerint. A kutatók azonban a halálozás csökkenését figyelték meg, amikor a vörös húsot más fehérjeforrással helyettesítették. Tehát bár a bölény egészségesebb választást tesz lehetővé, mint a marhahús, érdemes korlátozni a teljes bevitelt, és helyettesíteni kell néhány vörös húsát baromfival, halat, alacsony zsírtartalmú tejterméket, dióféléket és babot.

Tippek az egészséges bölény főzéshez

Bár a bölény a legtöbb receptben helyettesíti a marhahúsot, óvatosnak kell lennie, hogyan készítse elő. Mivel ez egy szelíd vágás a húsból, a bölény gyorsabban készíti a szakácsokat. Továbbá, ha túl hosszú vagy magas hőmérsékleten főzik, a hús megereszkedik és kicsit rágós. A legjobb eredmény érdekében a bölény steak magas hőmérsékleten sütni zöldségben, majd csökkentse a hőmennyiséget, amíg közepes -rák a közepesre. A föld bölényt meg kell főzni, amíg csak a rózsaszín közepén van, vagy amíg belső hőmérséklete nem haladja meg a 160 Celsius fokot.