Citromsav szódában

Az ősi és középkori kultúrák a citrusfélékből származó savakat több száz éve használják, mielőtt valóban megértenék erejét. Richard Myers 2007-es könyvének “A 100 legfontosabb vegyi vegyület” szerint Jabir Ibn Hayyan a citromsavat a VIII. Században meghatározta a savas hatásért felelős speciális vegyi anyagként. Carl Scheele volt, svéd kémikus, aki az oxigén, a klór és a fluor felfedezésével foglalkozott, aki először izolált citromsavat egy laboratóriumban 1784-ben. Ez a sav számos háztartási tisztítószer, gyógyszer és élelmiszer, beleértve az üdítőitalokat is.

Eredet

Myers azt írja, hogy a Scheele izolált citromsavat citromlevet kristályosít. Európában a 20. század elején ipari és élelmiszeripari célokra gyártották, de a gyakori európai háborúk és későbbi késések miatt az amerikai vállalatok saját termelési módszereiket fejlesztették ki.

Termelés

A citromsav eredetileg kalcium-oxidot adtak a citrusfélékre. Carl Wehmer először 1893-ban kifejlesztette a cukormentesítés folyamatát citromsav előállítása érdekében, de csak 1917-ben, az amerikai kormányzati tudós, James Currie kiadott egy cikket, amely nagy mennyiségű citromsavtermelésre használta fel ezt a hatalmat.

Funkció

A citromsavat szódákban használják, hogy hozzáadják a savanyúságot. Míg a nádcukor vagy a magas fruktóz-kukorica szirup a legfőbb édességforrást biztosítja, a citromsav a gyümölcsszeszes italokban és a colákban található éles, csípős ízt biztosítja, az élelmiszer-adalékanyagok megértése szerint. A különböző szódák különböző savakat tartalmaznak az íz és a frissesség fokozására. A citromsav, a borsószeszes almasav és a foszforsavak a kólákban nemcsak az aláírással rendelkeznek, hanem hosszabbítják meg az ital élettartamát. John Mallet pop-art weboldala, a Nebraska-Lincoln Egyetem korábban megjelent kémiai magazinja írja, hogy a sav meggátolja az élelmiszer-károsodást.

felhasználások

Vicky Clarke honlapot tart fenn a citromsav-intolerancia számára. Azt állítja, hogy a citrusfélék, a trópusi és a kő gyümölcsök, valamint a bogyók mind természetes források, mint a paradicsom, saláta és cayenne paprika. Az élelmiszer-feldolgozók hozzáadják a szódavízhez, valamint a bouillon kockákhoz, konzerv gyümölcsökhöz és paradicsomokhoz, dzsemekhez és konzervekhez és majonézhez.

Figyelem

A Clarke ritka intoleranciával rendelkezik a citromsavval szemben. Azt írja, hogy ritkasága miatt kevés információ áll rendelkezésre a betegségről, de a tünetek más savas intoleranciát – gázfájdalmat és felduzzadást, gyomorfájakat és hasmenést utánoznak. A “General Dentistry” folyóiratban megjelent 2007-es jelentés savakat, például citromsavat tartalmaz a szódákban a zománcozás és a bomlás során. A LiveScience-jelentés egyik cikke szerint “a nem-colas kevésbé savas, mint a colák összességében … de a fogakat hatékonyabban erodálják, mint a colák.