Előnyei a görögszéna a vesék számára

Habár a görögszéna is gyakran használják a főzést, hosszú élettartamú gyógyszerhasználat is van, és különböző állapotok, többek között a magas koleszterinszint és a cukorbetegség kezelésére tanulmányozták. Előzetes tudományos bizonyítékok azt is sugallják, hogy a görögszéna kedvező hatással lehet a vesékre, bár az emberi klinikai vizsgálatok még szükségesek ahhoz, hogy megtanulják, milyen jól működik. Mint minden kiegészítésnél, kérjük, konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt a görögszéna használata javítani fogja az egészséget.

Vegyi károsodás

A korai tudományos kutatások támogatták a görögszéna védő hatását a vegyi anyagok okozta vesék károsodása ellen. Az emberi és kísérleti toxikológiai folyóiratban megjelent tanulmány 2010-ben tesztelte a görögszéna elleni védőhatást a cipermetrin nevű peszticid hatásának kitett laboratóriumi állatok vesekárosodása ellen. Az eredmények azt mutatták, hogy a görögszéna 10% -os vízkivonatának 60 napig történő kezelése a vesefunkciót közel normális szintre tette vissza, ami azt sugallja, hogy a görögszéna védelmet nyújt a peszticidekkel kiváltott toxicitás ellen.

Vesekövek

A “Fenugreek” a 2007-es Phytotherapy Research-ben közzétett laboratóriumi tanulmány szerint védelmet nyújt a vesekövek kialakulása ellen. A kalcium-oxalát vesekövek képződésének megakadályozására a faröngyet laboratóriumi állatoknak adják. Az eredmények azt mutatták, hogy a görögszéna-kiegészítéssel rendelkező állatoknak szignifikánsan kisebb kalcifikációja volt a vesékben, és a vese szövetben a kalciumszint szignifikánsan kisebb volt a kezeletlen állatokhoz képest. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a görögszéna a vesekövek kezelésében hasznos lehet.

Vese-oxidatív stressz

Az oxidatív stressz olyan állapot, amelyben az antioxidáns szintje a normálisnál alacsonyabb, és hozzájárulhat a krónikus vesebetegek szív-és érrendszeri betegségeinek fokozott kockázatához. Az “Indian Journal of Physiology and Pharmacology” 2001-ben publikált tanulmány szerint a diabetikus laboratóriumi állatokban a görögszéna-kiegészítés növelte az antioxidánsok szintjét a vesében és csökkentette az oxidatív stresszt. A petefészek tehát szerepet játszhat a diabéteszes vesebetegség megelőzésében.

szempontok

A DrugDigest.org szerint a fenugrók általában kevés mellékhatást okoznak, de néha enyhe bélgázt és hasmenést tapasztalhat. Ha hosszabb ideig nagy dózisú görögszéna vagy cukorbetegséggel szed, akkor a vércukorszintje túl alacsony. Kerülje a görögszéna rovarokat, ha terhes vagy szoptat, vagy ha allergiás a hasonló növényekre, beleértve a mogyorót is.