Gyulladásgátló étrend és mogyoróvaj

Az akut gyulladás egészséges reakció az akut sérülésekre, mert segít a gyógyulási folyamatnak, de a szervezetben a krónikus gyulladás növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek, az ízületi gyulladás és a cukorbetegség. A C-reaktív fehérje vagy CRP szintje, a szérum amiloid A vagy az SAA és egyéb immunrendszer-válaszok jelezhetik gyulladásos szintjüket. A táplálkozás hatással van a gyulladásra, és a mogyoróvaj lehet egy gyulladásgátló étrend.

Egyedülálló telítetlen zsírokban előforduló étrend gyulladáscsökkentő lehet, a mogyoróvaj pedig gazdag forrás, és mindegyik 2-es evőkanálban közel 8 gramm egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz. A földimogyoró vaj 4,5 gramm többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz adagonként, amely csökkentheti a gyulladást, a Linus Pauling Intézet Micronutrient Information Center szerint. A földimogyoró vaj koleszterinmentes és alacsony zsírtartalmú zsírokból áll, és az étkezési koleszterin és a telített zsír bevitelének csökkentése csökkentheti a CRP és az SAA szintjét.

Az alacsony glikémiás ételt hangsúlyozó étrend csökkentheti a krónikus gyulladást, és a mogyoróvaj alacsony glikémiás indexe. Egy szénhidrát-tartalmú táplálék glikémiás indexe azt jelzi, hogy az étkezés növelheti a vércukorszintjét, és a magas glikémiás étrend növelheti a C-reaktív fehérje szintjét a Linus Pauling Intézet Micronutrient Information Center szerint. Válasszon mogyoróvajot hozzáadott cukorral, hogy még tovább csökkentse mogyoróvaj glikémiás indexét.

A mogyoróvaj 2 evőkanálnyi adagja 49 milligramm magnéziumot, vagyis a napi 12 százalékot. A magnézium diófélékben, teljes kiőrlésű gabonákban és babban is megtalálható, és a gyulladásgátló táplálék gazdag ebben az alapvető ásványban, a Linus Pauling Intézet Micronutrient Information Center szerint. A földimogyoró vaj 0,17 milligramm B-6 vitamint, vagyis a napi érték 8% -át biztosítja ennek a vitaminnak, amely csökkentheti a szívbetegségek és az ízületi gyulladás kockázatát. Egy másik gyulladáscsökkentő tápanyag a mogyoróvajban E-vitamin, zsírban oldódó vitamin, amely diófélékben és növényi olajokban is megtalálható.

A gyulladáscsökkentő étrend megfelelő mennyiségű kalóriát biztosít, hogy segítsen elérni vagy fenntartani az egészséges testsúlyt, mivel az elhízás növeli a gyulladást, a Linus Pauling Intézet Micronutrient Information Center szerint. A mogyoróvaj 188 kalóriát ad a 2 evőkanálnyi adagban, ezért csak mérsékelten enni, hogy elkerülje a nem kívánt súlygyarapodást. A mogyoróvaj nem tartalmazza az összes alapvető tápanyagot a kiegyensúlyozott gyulladáscsökkentő étrendben, amely gazdag gyümölcsökben és zöldségekben a C-vitamin és a fitonutriensek számára, és magában foglalja az omega-3 zsírokat, például a halakat.

Diétás zsírok

Glikémiás index

Gyulladáscsökkentő mikrotápanyagok

Egyéb információk