Kaphat káliummérgezést banánból?

A banán az étkezési kálium egyik legjobb forrása. A nagy banán 487 mg ásványi anyagot tartalmaz, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Növényvédelmi Tanszéke szerint. Mivel a napi káliumigénye 4700 mg, akkor túllépheti ezt a határértéket, ha egy nap alatt kevesebb mint 10 nagy banánt fogyaszt. Azonban a káliummérgezés a banán fogyasztása miatt nem valószínű, ha jó egészségi állapotban van. Kérje a dietetikus vagy az egészségügyi szolgáltató figyelmét a kálium bevitelével kapcsolatban.

Banán táplálék

A banán energiatartalmú keményítőt és cukrot, nagyon kis mennyiségű fehérjét és szinte zsírt nem ad. Bár a banán domináns ásványa a kálium, a gyümölcs alacsony magnéziumot, cinket és vasat is tartalmaz. Ezenkívül a banán C és B-6 vitaminokat is kínál. Csak néhány táplálékforrás kínál több káliumot a táplálkozási tervhez, mint a banán, és ezek közé tartoznak a burgonya, a szilva és a szilva, a mazsola, a lima bab és a makk squash.

Káliumfunkció

A kálium elektrolitként működik, egy töltött ion, amely segít az elektromos jelek biztosításában, hogy a sejtek működjenek. A kálium egy pozitív töltésű ion, amely nagy koncentrációban helyezkedik el a sejtekben. Együttműködik a sejtjein kívül elhelyezkedő nátriumionokkal, hogy elektrokémiai gradienset hozzon létre a sejtmembrán belső és külső felülete között. Ez az úgynevezett membránpotenciál segíti a sejtek táplálását az izmok összehúzódásához, az ideg átviteléhez és a szívverés fenntartásához. A kálium az enzimek, például a szénhidrát-metabolizmusban részt vevő enzimek kofaktoraként is funkcionál. Bár a kálium toxicitása a banán fogyasztása miatt nem valószínű, bizonyos orvosi állapot veszélyes magas szérumszinteket eredményezhet, ha felesleges káliumot fogyaszt.

Kálium toxicitás

A hyperkalaemia olyan állapot, amelyben a vér emelkedett káliumszinteket tartalmaz. Ez több káliumot eredményez, mint a vesén keresztül, és ez a vesebetegség, a vízhajtók túlzott használata vagy a vesék hatását mutató hormonelterápia következménye lehet. A tünetek közé tartozik az izomgyengeség, a végtagok bizsergése, az ideiglenes bénulás és súlyos esetekben a szabálytalan szívverés, amely szívrohamhoz vezethet. Az Oregoni Állami Egyetem Linus Pauling Intézete azt állítja, hogy a káliumfelvétel tekintetében nem állapítható meg biztonságos felső határérték, azonban az egészséges felnőtteknél legalább 18 g-os hyperkalemia következtében orális dózisról számoltak be. Ez az adag egyenértékű a 37 nagy banán fogyasztásával egyidejűleg, ami miatt nem valószínű, hogy elegendő banánt lehet enni a toxicitás kiváltásához.

szempontok

A káliumpótlók, még akkor is, ha nem vezetnek hyperkalaemiához, gasztrointesztinális zavart okozhatnak, beleértve a hasi fájdalmat, a hányást és a hasmenést. A táplálékkiegészítők felvétele enyhítheti ezeket a problémákat. A friss ételek, mint például a banán és a burgonya elegendő táplálék káliumot tartalmaznak ahhoz, hogy szükségtelenné tegyék a kiegészítőket.