Mellékvese fáradtság és alacsony progeszteron

A mellékvese-fáradtság nem validált orvosi diagnózis, hanem olyan elmélet, amely egyes egészségügyi szakemberek körében húzódott. A mellékvese kimerültségének vagy elégtelenségének is nevezik, a mellékvese fáradtság olyan állapotot jelent, amelyben a tartós stressz magas szintje csökkenti a mellékvesék megfelelő működését. A progeszteron olyan nemi hormon, amely függ a DHEA-tól, amely a mellékvesében szekretált szteroid, és az alacsony szinteket esetleg befolyásolhatja vagy hozzájárulhat a mellékvese-fáradtsághoz.

A mellékvese

A mellékvesék ülnek, mint két kis sapka az egyes vesék tetején. A mellékvese elsődleges funkciója a kortizol és az adrenalin hormonok termelése, melyeket a szervezet “stressz és veszély” elleni “harc vagy repülés” során magasabb szinteken szabadít fel. Ezek a hormonok nélkülözhetetlenek a túléléshez, és az alacsony szintek létfontosságú védelmi célokat szolgálnak. Ha azonban a krónikus stressznek és a szorongásnak az a feltétele, hogy a kortizol és az adrenalin tartósan felszabaduljon a véráramba, akkor a magas szint káros lehet az egészségre és súlyos problémákhoz vezethet, mint például emelkedett vérnyomás és fokozott szívroham és stroke kockázata.

Adrenal Fatigue

A mellékvese fáradtság azt a elméletet írja le, hogy a tartósan magas stressz szintje kimeríti a mellékveséket, és szuboptimális működést eredményez. Dr. Michael Lam, a mellékvese-fáradtság szakértője szerint ez a feltétel a kimerült fáradtság tüneteivel, a motiváció jelzésével, a depressziós hangulattal, az étvágy megváltozásával és az általános gyengeséggel függ össze.

Alacsony progeszteron

A kortizol és az adrenalin előállítása mellett a mellékvesék is a kulcsfontosságú DHEA szteroidokat tartalmazzák, amelyek kémiailag dehidioepiandroszteronként ismertek. A DHEA számos fontos szerepet játszik az egészségügyben, beleértve a koleszterin metabolizmusát is, hogy a nemi hormonokat progeszteron, ösztrogén és tesztoszteron alakuljon ki. Ahogy öregszik, a DHEA szintje természetes módon csökken, a nemi hormonok termelésével együtt. Az alacsony progeszteron a menopauzás utáni nőket és a hysterectomiát szenvedő nőket is érinti, de a reproduktív populációkban a tünetek közé tartozik a szabálytalan menstruáció vagy a súlyos menstruációs vérzés, a mellérzékenység és a hangulatváltozások.

Alacsony progeszteron és mellékvese-fáradtság

A mellékvese-fáradtság és a progeszteron szint közötti kapcsolat potenciálisan két irányban folyik. A mellékvese-fáradtság befolyásolhatja a DHEA mennyiségét a mellékvesekben, ezáltal csökkentve a szervezet azon képességét, hogy a nemi hormonokat metabolizálják és normális progeszteronszinteket termeljen. Ezzel szemben a petefészkek progeszteron-termelésének csökkentése csökkentheti a mellékvesékben előállított kortizol és adrenalin mennyiségét.

A posztmenopauzás nőknél vagy a hysterectomiában szenvedőknél a hormonpótló terápia növelheti a progeszteronszintet és csökkentheti a hormonális elégtelenség tüneteit. Azonban számos adat létezik arra utalva, hogy ezt a tanfolyamot óvatosan kell folytatni, mivel a hormonpótló terápiát dokumentálták az emlőrák, a szívbetegség és a stroke kockázatának növelése érdekében. A mellékvese-fáradtság kezelésére Dr. Michael Lam a stresszcsökkentés és az étrend módosításának kombinált módját javasolja a normális mellékvese működésének helyreállításához. Az életmódjavaslatainak teljes körű áttekintéséhez kérjük, tekintse meg az Adrenal Fatigue Center webhelyét.

Dr. Todd Nippoldt szerint a Mayo klinikán a mellékvese-fáradtsághoz társuló tünetek hasonlóak lehetnek más egészségi állapotokhoz, mint például a depresszió vagy a fibromyalgia. Ha túlzott mértékű fáradtságot, gyengeséget vagy hirtelen változást tapasztal az étvágyában vagy a libidóban, keresse fel kezelőorvosát, hogy megbeszéljék a lehetséges diagnózist és lehetőségeket a kezelésre és az életmód módosítására vonatkozóan.

Kezelés

Vigyázat