Méregtelenítés a lábakon keresztül

Az elmúlt években viszonylag új természetes terápia jött létre, amely állítólag elősegíti a méregtelenítést a lábfejen keresztül. A kezelés két módszer egyike. A lábak talpa számára egyik napról a másikra speciális tapadást alkalmaznak, hogy “felszívják” a toxinokat, vagy a lábakat sós vízfürdőben áztatják, ami pozitív és negatív ionokat vezet be elektromos áram révén. Bár ezek a kezelések pihentetőek lehetnek, nincs bizonyíték arra, hogy a lábakon keresztül történő méregtelenítés ténylegesen megtörténik.

Foot Detox Pads

A Mayo Clinic dermatológus, Lawrence E. Gibson, a M.D. szerint a méregtelenítő lábtámaszok tartalmazzák a fűszernövények, az ásványi turmalin és az erdei ecet kombinációját, amely a szén mellékterméke. Az ötlet az, hogy aludjon a lábakkal tapadt párnákkal 30 egymást követő éjszakára, az időszak a kezdeti tisztítási fázist tekintette. Ezt követően a párnákat néhány héten keresztül fenntartó kezelésként használják fel. Ezeknek a párnáknak a gyártói által hivatkozott, elismert egészségügyi előnyei közé tartozik a depresszió enyhítése, fokozott súlycsökkenés és csökkent vérnyomás. Azonban, ahogyan Dr. Gibson rámutat, hiányzik a tudományos bizonyíték az ilyen állítások alátámasztására. Emellett azt állítja, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága hivatalosan felvetette a gyártókat megtévesztő hirdetési gyakorlatokkal.

Foot Detox fürdők

A lábmasszázs fürdők átáramolják az elektromos áramot sós vízzel, hogy pozitív és negatív ionokat juttassanak a test sejtjeinek “egyensúlyba hozásához”. A személynek ezt a készüléket másodpercenként vagy harmadnaponként 20-30 percig kell használni. Per Stephen Barrett, M.D., ezen készülékek gyártói azt állítják, hogy a toxinok, beleértve a nehéz ásványi anyagokat, a testből kiszivattyúzódnak a lábak 2000 pórusán keresztül. Ezt a méregtelenítő folyamatot valószínűleg a fürdő végén elszíneződött víz bizonyítja a kezelés végén. Dr. Barrett azonban azt állítja, hogy az ion töltetek fizikailag nem rezonálnak a testen keresztül, és a bőr egyszerűen nem a toxin felszabadulásának egyik átjárója . Valójában, mondja Barrett, a toxinok eltávolításának egyetlen módja a máj és a vesék.

Kifogásolt követelések

2005-ben az Egyesült Királyságban a Reklám Szabványügyi Hatóság néven ismert brit megfigyelő szervezet megkérdőjelezte az egyik láb méregtelenítő fürdő gyártóját, aki kiadott egy brosúrát, amely az ügyfelek ajánlásairól tartalmazta az ajánlásokat, amelyek szerint az eszköz javíthatja a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet és gyógyítja az ekcémát, a kalapácsujjokat és még agydaganatokat is. A gyártó ezt követően eltávolította a hirdetményeket a hirdetésekből.

Elemzés

Barrett egy kísérletet idézett Ben Goldacre, a brit “Guardian Unlimited” című újságírójával. Akkumulátorral és két körmökkel a Goldacre áramot küldött egy sós vizes fürdőben, ami miatt a víz barnulni kezdett. A víz és a méregtelenítéssel végzett vizes laboratóriumi összehasonlítás azt mutatta, hogy mindkét mintázat csak színváltozást okozott a vasnak az elektródák rozsda korróziójából való felszabadulása miatt.

Alsó sor

A lábak áztatása segíthet a stressz és a fáradtság enyhítésében. A lábakon végzett méregtelenítés azonban nem bizonyult valószínűtlennek, ha nem lehetetlen. Ha súlyos ásványi toxicitást gyanítasz, kérjük, keresse fel orvosát.