Mindent, amit tudnia kell a softballról

A baseball már régóta ismert Amerika időtöltése, de a testvérpályája erősen követi a sajátját. Az 1995-ös, valójában a softball lett a negyedik legnépszerűbb sport a középiskolai és főiskolai atlétika, szerint a Nemzeti Amatőr Softball Egyesület. A versenyző, gyors ütemű softball versenyzői mellett sok amerikai élvezheti a sport lassú hangulatú változatát, és több ember játszik softball-ot, mint bármely más szabadidős sport.

A Softball-t 1887-ben találták fel a chicagói Farragut Boat Clubban. A Chicago Board of Trade riportere, George Hancock eredetileg a baseball bentlakásos változatává varázsolta a bokszkesztyű fűzőket, mint labdát. Később a szabadban játszotta a játékot, “kívülről”. A Softball kezdetben csak 19 szabályt kapott, amelyet 1889-ben a Chicago Mid Winter Indoor Baseball Ligája használ. A játék népszerűsége gyorsan elterjedt, különösen a tűzoltóknál, akiknek a munkatársai parkolókban játszottak, hogy formában maradjanak. Ideiglenesen mindkettő “cica labda” és “gyémánt golyó”, 1926-ban megtalálta a softball állandó nevét.

Olyan, mint a baseball, softball játszik egy mezőt, amely egy gyémánt alakú pályát és négy alapot tartalmaz. Amikor egy tányér tükrözi és eléri a labdát a játéktérben, akkor le kell hajtania a jobb bázisútvonalat, és megpróbálja elérni az első bázist, mielőtt egy vadabb mezőt eldob, és az első talpra dobja. Amikor egy csapdázott labdát elkapnak a levegőben, akkor a futó is kint van. A baseballhoz hasonlóan, a félidős játék végén, amikor egy csapat három kimenőt vesz fel, egy játékos négy golyót vesz át és a harmadik sztrájk után sztrájkol. Amikor a játékosok sikeresen megkerülik a bázisokat, és átlapozzák a hazai táblát, akkor egy futás kerül sorra. Természetesen a cél az, hogy több ütést érjen el, mint az ellenfeled.

A softball kétféle változata létezik: lassú ütés és gyors pitch. A lassú ütemű softball, amelyet rendszerint preteensek és rekreációs ligák játszanak, könnyebb a kettőnek, mert a dobónak a labdát magasra kell állítania a levegőbe, általában 6 és 12 láb között. Minden olyan ponthoz, amely eléri bármelyik pontot a fenti paramétereken kívül, illegális szintnek. A gyors ütemben nincs ilyen szabály. A paravánok szélmalom mozgást használnak, hogy erősítsenek, majd a labdát nagy sebességgel elhúzzák. Ennek a szállításnak köszönhetően képesek olyan törött pályákat dobni, mint a golyók, csavargók és csúszkák.

Némely gyorsütemű ligában az alap futóknak lehetősége van lopni bázisokat. Ez nem megengedett a lágy pályán, mert a magasztos pályáknál lehetetlen megtartani a futókat. A gyorscsapdázási stratégia egyik egyedülálló része a slap dübörgés, amelyben egy tésztát próbálnak átlapolni a golyó között, miközben egyidejűleg leválik az első bázisért. Lassú ütközés esetén tilos. A gyors ütemű játékok hajlamosak érezni a könnyezést, mivel a lassú ütemű játékok gyakran több órát is tartanak. Annak megakadályozása érdekében, hogy a játékot egész éjszaka megtartsák, egyes ligák előírják, hogy egy félidő vége véget ér, amikor egy csapat minden tagja csapódni kezd.

Eredet

alapjai

Variációk

Egyéb tippek és szabályok