Oka a kényszerhiba

Az amerikai kultúra tudata a hazugságról a filmekben, a zenében és a mindennapi életben létezik. Az újságok szinte naponta jelentenek a politikában, a közgazdaságban és az üzleti életben. Mindenki ismeri egy kis fehér hazugságot, például egy olyan ételt, ami nem igazán élvezi. A kényszerítő hazugság azonban a társadalomban nem tisztázott. Ez a körülmény számos különböző helyzetből alakulhat ki.

Meghatározás

Egy 1988-as tanulmányban, amely még ma is érvényes a kutatókkal, az amerikai Journal of Psychiatry-ban, Charles Ford, M. D., Bryan King, M.D. és Marc Hollender, M.D., részletesen tárgyalja a jelenséget. A kóros hazudozó fogalmát idézik, mint valakit, aki különböző “tüneteket mutat a teljes személyiség megbetegedése által … [a] a tendencia, hogy elmondja a valótlanságokat olyan kérdésekről, amelyek talán könnyen ellenőrizhetők, és amelyek a valótlanok nyilvánvaló célt szolgálhatnak Akár az egyén személyiségében, akár abban a helyzetben, amelyet ő talál. ”

Fejlődés jelentősége

Dr. Ford és munkatársai szerint a hazugság fontos része az önállóság fejlődésének és a kisgyermekek szüleiktől való elválasztásának. Saját gondolkodási mintáikat felfedezik, mint a szüleiktől. Ahogy a tizenévesek feltárják felnőtt fejlődésüket, a regresszió a félelem miatt a szülõktõl való kiemelkedõ szétválasztástól és a hazugság segíthet a teensek megkönnyítik az elengedés eszközeit. Gyakran látják a szüleiket, mint ellenséget. A magánszemélyek, akik számára az ellenőrzés és az autonómia túlnyomórészt kívánatos, hazudhatnak függetlenségük fenntartásában.

Szociális környezet

A társadalmi környezet jelentős szerepet játszhat a kóros fekvés kialakulásában. Ford és munkatársai azt mondják, hogy a szülők hogyan reagálnak a gyermek hazugságára, vagy bátoríthatják vagy elbátortalaníthatják a hazugságot. Ha a hazugságok pozitív javító jellegűek, a szigorú büntetésektől eltérően, az “így kialakult minták az egész életen át fennmaradhatnak.” A gyermek más emberek hazugságainak való kitettsége ugyanilyen jelentős. A nem tartott ígéretek, a gyermekek számára elmondatott hazugságok, a háztartási titkok és a képmutatás okozhatják a gyermek kényszerítő erejét.

Traumatikus események

Emotikusan vagy fizikailag visszaélő hazai helyzetek fekszenek. Egyes gyermekek, jegyzi meg a Ford, a hazugságot védelmi mechanizmusként használhatja a traumatikus események kezelésére. Ez egyfajta információgyűjtés lehetne, amely máskülönben fájdalmas lenne, hogy megváltoztassa a ténylegesen bekövetkezett tudatosságot. Sok ezek közül valók, amint azt mások is hiszik, még a “hazugoknak” is “igazak” lesznek.

Erő

A hatalom kilátása az egyének számára szélsőségekhez vezethet. Ezek az emberek hazudhatnak, hogy fenntartsák a hatalmat vagy irányítsák mások fölött. Ha elveszítik a hatalmat, akkor több hazugságra kényszerülhetnek. Amikor meggyőzik a hatalmat és a sikeres hazugságot, ez megerősítésre kerül. A hazugság hasznos eszköz lesz ennek a személynek, amikor mások megalázkodnak a saját hírnevük növelésében. Néhány ember kényelmesen hazudhat, mint az önbecsülésüket támogató kísérlet. Lehetnek olyan valóságokat, amelyek jobban érzik magukat, vagy sikeres képet hozhatnak mások számára.

A személyiségzavarokkal küzdők kénytelenek lehetnek. A személyiségzavar egy olyan mentális betegség, amely a másokkal kapcsolatos nehézségekből és a társadalmi helyzetek és környezetek hibás észleléséből áll. Számukra gondolkodási mintájuk természetesnek tűnik, és gyakran másokat is hibáztatnak, amikor konfliktus merül fel. Különösen hajlamos hazudni az antiszociális személyiségzavarban szenvedők. A MayoClinic.com szerint a betegségben szenvedő emberek “nincsenek tekintettel a helyes és a rosszra”. Ez az egyén ismételten megváltoztathatja a rendőrséggel, kábítószerrel vagy alkoholfogyasztással kapcsolatos problémákat, vagy a társadalmi életük nehézségeit. Ennek a rendellenességnek további jellemzői közé tartoznak a impulzivitás, a megfélemlítés, a manipuláció, a visszaélésszerű viselkedés és a megbánás vagy megbánás hiánya. A tartós hazugságból következő személyiségzavarok közé tartoznak a histrionos, narcisztikus, határvonalbeli és kényszerítő jellegűek.

Személyiségzavarok