Savas reflux és műtét

A savas reflux betegség, más néven gastrooesophagealis reflux betegség vagy GERD, rövid távon hatékonyan kezelhetők gyógyszerekkel, de a “Motility Online” 2006. májusi számában szereplő, még idézett tanulmány szerint a betegek 80% -a A tünetek újbóli előfordulása a gyógyszeres kezelés megszakítását követő egy éven belül. Ha a gyógyszerterápia és az életmódbeli változások nem oldják meg a problémát, egyes betegek esetleg kívánják fontolóra venni a műtétet.

Miért van szükség a sebészetre?

A GERD a sérült vagy gyengített alsó nyelőcső záróizomzat (LES) következtében alakul ki, amely általában a nyelőcső és a gyomor közötti egyirányú szelepként működik. Bizonyos esetekben a LES gyengesége örökletes lehet, és az elhízás fontos szerepet játszik. Amikor a LES már nem szoros kapcsolatban állhat, és megakadályozza az emésztő savak fröccsenését a nyelőcsőbe a gyomorból, a műtét megjavíthatja. A hiatal hernia – a gyomor a mellkasi üregbe benyúlik a membránban lévő lyukon keresztül – gyakran a súlyos GERD-ben szenvedőknél fordul elő, és ez a feltétel sebészeti javítást is igényelhet.

Kinek kell műtéttel rendelkeznie

Számos körülmény van, amikor a műtétet megfelelőnek ítélik. Az egyik leggyakoribb a gyógyszerek képtelensége a tünetek kezelésére. Egy másik összefüggő körülmény az a vágy, hogy mentes legyen a GERD gyógyszerek egész életen át tartó függőségétől a mellékhatások, a kockázatok vagy a költségek miatt. A GERD szövődményekkel diagnosztizált betegek, például a Barrett-oesophagus – a szövet-rendellenesség, amely általában az alsó nyelőcsövet érinti – valószínűleg a műtét előnyeit élvezik, valamint a GERD által kiváltott nyelőcső-struktúrák, amelyek regurgitációt okoznak. Azok, akik asztmából, rekedtségből, köhögésből, mellkasi fájdalomból vagy aspirációból szenvednek, lehetnek műtéti jelöltek.

A LES sebészeti javítása

A GERD leggyakoribb műtéte a Nissen fundoplication. Egy fundoplicáció magában foglalja a hiatal kernel első javítását, majd a has felső részét a nyelőcső alsó vége körül. Ez megerõsíti a LES-t, és visszaállítja a funkcióját “egyirányú szelepként” a savas reflux megakadályozása érdekében. A műtét laparoszkóposan végezhető el – minimálisan invazív sebészi technikával, amely kis bemetszésekkel és egy látócső beillesztésével jár. Ez csökkenti a kórházi tartózkodást és a helyreállítási időt. A laparoszkópos megközelítés lehet, hogy nem megfelelő az elhízott betegeknél, akik nem tolerálják az érzéstelenítést.

Sebészeti kockázatok és szövődmények

A Nissen fundoplináció általános érzéstelenítéssel történik, és általában egy vagy kevesebb órát vesz igénybe. A legtöbb beteg legfeljebb egy éjszakát tölt a kórházban, és néhány napon belül visszamenni a munkába. A GI Motility online szerint a művelet több mint 90 százalékos elégedettségi arányt mutat 5 év alatt. Súlyos szövődmények ritkák, de egyes betegeknél a műtét utáni puffadás, a nyelési nehézség vagy az enyhe nyelőcsőgyulladás léphet fel, bár ezek általában néhány hónapon belül megoldódnak.

Egyéb sebészeti beavatkozások

Az egyéni körülményektől függően más kevésbé gyakori sebészeti beavatkozások is alkalmazhatók. A Hill hátsó gastropexia célja a nyelőcső és a gyomor diszjunktív összekapcsolódása, a nyelőcső körül 180 ° -kal, szemben a 360 ° -kal a teljes fundoplicációban. A Collis gasztroplasztika egy rövidített oesophagus problémáját – a GERD esetleges hatását – érinti, amelyet meg kell hosszabbítani egy fundoplicáció végrehajtásához. Ezt úgy érjük el, hogy a gyomor felső részét egy csőbe nyújtjuk.

Az új eszköz, a Linx Reflux Management System, a közelmúltban jóváhagyta az élelmiszer-és gyógyszer-adminisztráció. A speciálisan tervezett “mágneses gyöngyök karkötője” lazán helyezkedik el a nyelőcső körül, növelve a sérült LES-t. Mivel az élelmiszer áthalad, a mágneses gyöngyök elkülönülnek, lehetővé téve az élelmiszer átjutását a gyomorba, majd bezárják, és megakadályozzák a refluxot. Az eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe, és a betegek ugyanazon a napon visszatérnek haza. Az American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons Társasága szerint 2015-től a “Jelenleg rendelkezésre álló adatok ésszerű bizonyosságot mutatnak a LINX Reflux Management System hatékonyságáról”. Orvosi tanácsadó: Jonathan E. Aviv, M.D., FACS

A Linx refluxkezelő rendszer