Szappannal kapcsolatos allergiás reakciókról

Az allergiás reakciók a testrészek gyulladásának vagy irritációjának eredménye. Néha az emberek allergiás reakciót válthatnak ki a szappanra, ami jellemzően csak a bőrre hat. Ezek a reakciók jellemzően olyan embereket érintenek, akik gyakran mossák a kezüket, például az egészségügyi dolgozók. Bár a szappanallergiák ritkán okoznak súlyos egészségügyi problémákat, a szappan allergiás reakciója súlyos diszkomfortot okozhat, és számos módon megelőzhető vagy kezelhető.

Tünetek

Az allergiás reakció a szappanra kontakt dermatitiszként ismert. Ezt az állapotot piros bőrkiütés jellemzi, amely jellemzően fájdalmas és viszkető is lehet, vagy hólyagokat okozhat. Az ilyen allergiás reakció általában 24-48 órán belül jelentkezik, miután a szappan érintette a bőrt, és 2-4 hétig tarthat.

Okoz

A szappanallergia az egyik illatanyag vagy más, a szappanban lévő vegyi anyag eredménye, amely immunológiai reakciót eredményez. A szappanallergiában szenvedők olyan immunrendszerrel rendelkeznek, amely egy illat vagy más vegyszerre reagál, mintha valami fertőző lenne. Ez immunválaszt vált ki, amely a vegyi anyagok felszabadulását eredményezi, ami gyulladást és viszketést okoz. Az allergiás reakciókat a nátrium-lauril-szulfát is okozhatja.

szövődmények

Az egyik a szappan allergia veszélye, hogy a bőr viszkető részének karcolódása további gyulladást és irritációt okozhat, növelve a viszketés intenzitását. Ismétlődő karcolás neurodermatitishez vezethet, ami a bőr érintett részeit vastagabbá és szokatlanul bőribbé teszi. A neurodermatitis által érintett bőr véglegesen sötétebb, nyers vagy piros lehet a karcolás miatt.

Diagnózis

A szappanallergiákat általában a gyulladt bőr megjelenésével diagnosztizálják, és felszólítják az embert a használt szappanokról vagy mosószerekről. A diagnózis megerősítését “tapasz” teszteléssel lehet elérni, amelyben az allergiát okozó vegyi anyagokat tartalmazó tapaszokat alkalmazzák a bőrön. A tapaszokat 48 órával később eltávolítjuk, hogy lássuk, kialakul-e egy allergiás reakció, a tapasz eltávolítása után 48 órával elvégezhető további vizsgálatok a késleltetett reakciók leküzdésére.

Kezelés

A szappannal szembeni allergiás reakció kezelésének legegyszerűbb módja az újonnan bevezetett szappanok vagy mosószerek használatának megszüntetése, valamint a márkáknak való visszatérés, amelyek nem okoztak allergiás reakciót. Az antihisztaminok szájon át alkalmazhatók a tünetek enyhítésére. A kortizont tartalmazó kenőcsök is csökkenthetik a viszketést és gyulladást. A kalamintartalmú krém, a hidegréteg és a tej / zabliszt fürdők szintén enyhítik a viszketést.