Tudok gyakorolni egy kiugró tárcsával?

A kidudorodó tárcsa a gerincoszlopok vagy a csigolyák között az egyik párnázó tárcsa kiegyenlítése és elterjedése. Amikor egy lemez dübörög, akkor a tüdeje túlnyúlik a csigolyák között, és néha fájdalmat és zsibbadást okoz a dudor és / vagy a lábak és karok helyén. Számos gyakorlatot használhat a kiugró lemez hatásainak enyhítésére. Tipikusan folytathatja a gyakorlást is, ha az állapot sikeresen megoldódott.

A duzzadt lemez általában akkor fordul elő, amikor a gerinclemez kemény külső rétege, az úgynevezett anulus fibrosus, elferdül abnormálisan, de még mindig sértetlen felületet tart fenn. Ez különbözik egy pajzsmirigylemeztől, amely akkor következik be, amikor a lemez puha belső része, a nucleus pulposusnak nevezik, áthalad az anulus fibrosuson, és kiömlik a csigolyák és a kapcsolódó gerinc idegei között. A legtöbb esetben a duzzadt lemez a természetes korral kapcsolatos változások eredménye a szervezetben, bár az állapot szinte minden korban megjelenhet. Néha mind a szakemberek, mind a laikusok a felcserélődő lemezt és a herniális lemezt egymással felcserélhető módon használják.

Ha duzzadt lemezt alakít ki a méhnyak vagy a nyak területén, orvosa felkérheti Önt, hogy hajtson végre bizonyos gyakorlatokat, hogy segítsen visszajuttatni a lemezt normális helyzetébe. A konkrét gyakorlatok személyenként változóak, de gyakori tevékenységek közé tartozik a vállpengés préselése és az állkapocs. Ha duzzadt lemezt alakít ki az ágyéki vagy alsó gerincében, orvosa segíthet a hasi testmozgás fejlesztésében. Az erre a célra általánosan használt tevé- kenységek közé tartozik az ágyéki kiterjesztések és a könyöklábak.

Miután a duzzadt lemez meggyógyult, orvosa javasolhat számos gyakorlatot a további tünetek megelőzésére, megállítja a gerincgyulladás vagy merevség kezdetét, és megerősíti a gerincét támogató izmokat. Ismét a speciális programok változnak, de a gyakori célokra használt gyakorlatok közé tartozik a hasi gyakorlatok, rugalmassági gyakorlatok, erő-edzés gyakorlatok és aerobik. Orvosa segítséget nyújt azoknak a verzióknak a megtalálásában, amelyek nem okoznak fájdalmat vagy nem terhelik a gerincét. Ezenkívül kezelőorvosa javasolhatja, hogy úszjon, vagy vegyen részt Pilates gyakorlati osztályban.

Rosszabbíthatja a kiugró lemez tüneteit, ha olyan gyakorlatokat vagy tevékenységeket végez, amelyek megkövetelik, hogy felemeljék a jelentős mennyiségű súlyt, hajtsák előre a gerincét vagy dolgozzanak a vállakkal vagy karokkal a test többi része előtt. A testmozgás mellett egy fizikai terápiás rutin a duzzadó lemezre magában foglalhatja a tevékenység módosításait, a testtartás és a mozgás képzését, a lágyszöveti masszázs, a vontatás és számos más technika vagy kezelés. Bizonyos esetekben a duzzadt lemezekkel rendelkező egyéneknek fájdalomcsillapításra van szükségük. Ha a viszonylag konzervatív kezelések nem javítják a hátat, orvosa is fontolóra veheti a műtétet.

alapjai

Terápiás gyakorlatok

Követő gyakorlatok

Megfontolások és nem megfelelő gyakorlatok