Tudsz-e halolajjal kiegészíteni, ha kagyló-allergiásak?

Habár nincs olyan megbízható információ, amely bizonyítja a halolaj-kiegészítők allergiás reakcióinak kialakulásának esélyeit, ha allergiás a kagylókra, a MedlinePlus javasolja, hogy elkerülje annak használatát. A kagylók a közös ételallergia, amely súlyos allergiás reakcióhoz, anafilaxiához vezethet. Ha kagylóhéjú allergiával diagnosztizálták, beszélje meg kezelőorvosával a halolaj kiegészítő felvétele előtt. Fennáll annak a veszélye, hogy allergiás reakciót mutat a halolaj kiegészítéssel szemben.

A kagylóhéjú allergia az egyik leggyakoribb ételallergia. Gyermekkorban képződik, de a felnőttkori életkorban nem jellemző, mivel a legtöbb gyermek nem fogyaszt kagylót a MayoClinic.com szerint. A kagylók közé tartoznak a garnéla, a rák, az osztriga, a homár és bármely más hal, amely egy héjban van. A kagyló-allergia legtöbb tünete enyhe, de súlyos lehet. Az allergiás reakció a kagylók húsában található fehérjékkel függ össze, melyeket az immunrendszer túlzott mértékben reagál, és közös allergiás tüneteket okoz.

A halolaj nem tartalmazza a kagyló húsából származó fehérjéket, de az élelmiszerallergia-kezdeményezés szerint a fehérjék apró molekuláinak nyomai lehetnek. Mivel fennáll az esély az allergiás reakció kialakulására, kerülje a halolaj-kiegészítők használatát. A halolaj-kiegészítőket általában az omega-3 zsírsavak napi bevitelének növelésére használják. Használhat más omega-3 kiegészítőket is, amelyek nem tartalmaznak halszármazékokat, például növényi vagy lenmagolajat.

Ha halolaj-kiegészítőket vesz be és közös kagyló-allergiás tüneteket tapasztal, akkor hagyja abba a kiegészítést és hívja az egészségügyi szolgáltatót. A kagylóhéjú allergia leggyakoribb tünetei: csalánkiütés, ekcéma, viszketés, hasi fájdalom, émelygés, hányás, hasmenés, az arc, a torok, a nyelv, a bizsergés, a szédülés, az ájulás, a zihálás, a légszomj és az orrdugulás. Az esetleges tüneteket fel kell hívni orvosának.

Ha súlyos kagyló-allergiát diagnosztizál, ne vegyen be halolaj-kiegészítőket. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy vény esetén vényre kap egy adrenalin tollat. Az epinefrin toll egy olyan gyógyszer, amelyet befecskendeznek, ha véletlenül fogyasztanak kagylóhéjú melléktermékeket, és megmentheti az életét. Súlyos allergiás tünetek a következők: arcdaganat, csalánkiütés, légszomj, szédülés, szédülés és gyors szívverés. Ha ezek a tünetek kialakulnak, hívja a 911-et a sürgősségi orvosi ellátáshoz.

Kagylók allergia

Hal Olaj

Tünetek

Figyelem