Vitaminok biztonságosak a lejáratuk után?

Ahogy a régi vitamin-palackokat az orvosi szekrényben rendezi, csak az általános korukra utaló jel lehet a por mennyisége a palackkapukon, különösen, ha nincs lejárati dátuma. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszeradminisztráció nem követeli meg, hogy a vitamingyártók az általuk értékesített termékekre lejárati dátumot helyezzenek el, noha egyesek ezt választják. A vitaminok idővel elveszítik a hatékonyságot, ezért az IDEA Health and Fitness Association szerint a legmegfelelőbb a lejárati idő előtt használni őket.

Vitamin lejárta

A vitaminok hosszú ideig hosszú ideig eltűnnek a polcokon. A hő- és nedvességtartalom és a termék csomagolása meghatározó tényezők az eltarthatóság szempontjából. Ha ugyanolyan feltételek mellett tárolják, az aszpirin tablettához hasonló sajtolt vitaminok gyorsabban fogynak, mint a bevont vagy kapszula formájú vitaminok.

Vitamin élet meghosszabbítása

A fürdőszobája vagy a konyhája nem a legjobb hely a vitaminok tárolására, a Purdue University News Service jelentése szerint. Ezek az otthoni területek túl melegek és nedvesek. A napi hűtőközeg-vitaminok szintén nem jó ötlet, mert a kupak nyitása és zárása lehetővé teszi a kondenzáció kialakulását a palackban. Legjobb tétje egy sötét tárolóhely, például egy szekrény, ahol ágyneműt, törölközőt és ruhát tárol.

Vitaminok dobása

Ha lejárati dátum nélkül megvásárolja a vitaminokat, az egyik módja, hogy elmondja, mennyi ideig kell tartani őket, hogy a vásárlás dátumát a címkén valahová írja. Ha a vitaminok lejárati dátuma van, akkor dobja el őket.

A vitamin eltávolítása

Ne engedje le a lejárt vitaminokat és más régi gyógyszereket, ha a mosogatóba öntte őket, vagy leöblítette a WC-t. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala kijelenti, hogy egy közeli vízben, tóban, folyón vagy egyéb vízmennyiségben végződhet. A vízkezelő üzemek általában nem tudják eltávolítani őket a szennyvízből. Ehelyett, keverje össze a régi vitaminokat kávéval vagy macska alom, és tegyük egy lezárt tartályba vagy műanyag zacskóba. A zacskót vagy tartályt a lehető legközelebb helyezzék el a kültéri szemétkosárba a következő ütemezett szemétszedéshez.

Vitaminbiztonság

A Harvard Medical School egyik jelentése szerint nem káros a vitaminok lejárt. Mivel nem tudod, hogy a táplálékkiegészítő kémiai analízis nélkül közel vagy teljes potenciálban van-e, azonban hatékonyabban lehet eldobni őket, és új palackot vásárolni. Szemben tartja a vitamint és megjegyzi, ha megváltozott a színe, vagy ízlése vagy illata más. Ha a tabletta vagy kapszula fizikai tulajdonságai megváltoztak, a vitaminok jobbak lehetnek a szemetesben.